Opbouw stroomprijs

Stroom, ook wel elektriciteit genoemd, is de meestgebruikte energiesoort in huis. Sinds de uitvinding van elektriciteit zijn er tal van toepassingen ontwikkeld. Stroom zorgt ervoor dat onze elektrische apparaten in huis werken en we niet in het donker zitten, maar hoe wordt deze energiesoort eigenlijk opgewekt?

Wat is elektriciteit?


Eigenlijk is stroom/elektriciteit niets meer dan een manier om energie te verplaatsen. Stroom bestaat uit elektronen die door een voorwerp bewegen. Elektronen kun je zien als de bouwstenen van elektriciteit. Als elektriciteit van een energiebron naar een apparaat wordt gestuurd is het elektrische apparaat bruikbaar.

Hoeveel kost stroom?


De kosten voor stroom worden berekend aan de hand van het verbruik in kilowattuur (kWh). Één kilowattuur kost rond de 22 cent. Stel dat een apparaat 1 kWh verbruikt, dan zou je dus 22 cent kwijt zijn om het gedurende één uur te gebruiken.

De kosten zijn uiteindelijk afhankelijk van een energietarief van je energieleverancier. Sommige leveranciers rekenen een enkeltarief of dubbeltarief. Dit betekent dat er 's nachts en in het weekend (dubbeltarief) andere bedragen gerekend worden dan doordeweeks (enkeltarief).

Elektriciteit geschiedenis


De oude Grieken waren zich er al van bewust dat er zoiets bestond als stroom. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is natuurlijk bliksem, maar ook statische elektriciteit is een voorbeeld. Men wist in die tijd alleen nog niet precies hoe het werkt.

Wetenschappers kwamen er na lang onderzoeken achter hoe elektriciteit wordt opgewekt en er werden in de afgelopen decennia tal van toepassingen ontwikkeld. Denk aan verlichting, telecommunicatie en elektromotoren. Op het werk van de uitvinders van toen, borduurt de huidige wetenschap nog iedere dag verder.

Hoe wordt stroom opgewekt?

Stroom wordt opgewekt op verschillende manieren. Dat gebeurt in zogenaamde energiecentrales. Voor het opwekken van elektriciteit is een energiebron nodig. Zo bestaan bekende fossiele brandstoffen als olie, steenkool, aardgas en schaliegas. Daarnaast kan door middel van celsplijting elektriciteit gemaakt worden van uranium.

Tegenwoordig zijn duurzame, groene energiebronnen als wind, zon, aardwarmte, waterkracht en biomassa het nieuwe uitgangspunt. Deze stroom belast het milieu minder en zorgt niet voor chemisch kernafval. De energiebronnen worden in fabrieken/energiecentrales omgezet in elektriciteit.