Ontwikkeling Energieprijs

De energieprijzen ontwikkelen zich maandelijks als de energieleveranciers nieuwe tarieven bepalen. De prijzen stijgen een beetje of dalen juist. Zo ben je als consument bij het afsluiten van een nieuw contract meer of minder geld kwijt per kilowatt/uur of kubieke meter gas.

Voor de energietarieven geldt, net als bij veel andere producten, een markt van vraag en aanbod. Op deze pagina nemen we je mee in de wereld van energie opwekken en hoe de energieprijs ontstaat.

Energieprijs opbouw; vraag en aanbod


Om stroom en gas te kunnen gebruiken moeten deze energiesoorten eerst worden opgewekt. In de geschiedenis zijn heel veel manier ontwikkeld om dat te doen. Als de energie is opgewekt wordt deze verspreid binnen een gigantisch energienetwerk. Dit netwerk wordt door verschillende netwerkbeheerders onderhouden. In Nederland kennen we de onderstaande netbeheerders:

Coteq Netbeheer
Enduris
Enexis
Liander
RENDO Netwerken
Stedin
Westland Infra

Energieprijs en energie opwekken


Energie opwekken is een zeer kostbare onderneming. Er zijn, nog steeds, veel grondstoffen, dure machines en fabrieken voor nodig. Die machines staan in zogenaamde energiecentrales die worden beheerd door energieleveranciers. Niemand wil zonder stroom of gas zitten en daarom is er altijd wel een energiecentrale in bedrijf.

Het Nederlandse energieverbruik bestaat in 2019 voor ongeveer 7,3 procent uit hernieuwbare energiebronnen. Meestal noemen we dat groene energie: denk aan stroom die is opgewekt door wind, zon, biomassa, waterkracht, lucht- en aardwarmte. Daartegenover staat de grijze energie. Ongeveer 85 procent van de stroom die we in Nederland gebruiken wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen.

Er zijn tot nu toe niet genoeg duurzame energiebronnen om energie op te wekken voor alle Nederlanders. Gas is uiteraard nooit groen, want dit is van zichzelf al een fossiele brandstof. Daarom wil de overheid het gebruik van gas ook sterk ontmoedigen met het nieuwe energieakkoord. Hieronder een kort lijstje met bekende en minderbekende manier om energie op te wekken.

Windenergie
Zonne-energie
Biomassa
Waterkracht
Luchtwarmte
Bodemwarmte
Steenkool
Aardgas
Aardolie
Kernenergie