Goedkope Energie

Het liefst betaal je natuurlijk zo min mogelijk voor je energie. Aan het einde van de looptijd van het contract is het tijd om te kijken of je nog steeds voordelig uit bent bij jouw huidige energieleverancier. Door het onafhankelijk vergelijken van energietarieven en energieleveranciers met de GLE weet je zeker dat je voor goedkope energie kiest.

Goedkope energie en de GLE


Wil je goedkoop uit zijn met je nieuwe energiecontract? Bekijk dan de Gemiddelde Landelijke Energieprijs als je een nieuwe energieleverancier zoekt. Op die manier zie je direct welke energieleveranciers goedkoop of juist duur zijn. De GLE helpt consumenten namelijk met het afsluiten van goedkope energie.

Sinds juni 2018 zet GLE.nl de energieprijzen van de tien grootste leveranciers op een rij. Met een verdeelsleutel wordt vervolgens de Gemiddelde Landelijke Energieprijs berekend. Na het raadplegen van de GLE ben je snel op de hoogte van de actuele energieprijzen in Nederland. Zo kun je heel snel en gemakkelijk energie vergelijken.

Het opwekken van energie is niet goedkoop. De grondstoffen, machines en fabrieken kosten veel geld. Ook het transportnetwerk van energie kost geld. De leidingen en infrastructuur moeten onderhouden en soms zelfs vervangen worden. Er bestaan energieleveranciers en energieproducenten. Soms zijn leveranciers ook producenten. Denk aan ENGIE, NUON Vattenfall, Delta en Essent.

Waarom verschilt de energieprijs?


De energiemarkt is een vrije markt en heeft te maken met marktwerking. Energieleveranciers verkopen stroom en gas aan consumenten. Vervolgens zorgen de zogenaamde netbeheerders dat de energie bij de consument terecht komt. Er zijn ontzettend veel concurrerende energieleveranciers. De markt wordt in de gaten gehouden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Als een nieuwe leverancier een vergunning krijgt van de Autoriteit Consument en Markt kan de consument stroom en gas inkopen bij deze partij.