Gemiddelde Landelijke Energieprijs

GLE staat voor Gemiddelde Landelijke Energieprijs. Dit gemiddelde wordt maandelijks bijgehouden door consumentencollectief UnitedConsumers. GLE.nl houdt de energieprijzen, stroom en gas, van de tien grootste energieleveranciers in de gaten.

Op die manier kunnen consumenten de ontwikkeling van Nederlandse energieprijzen volgen. De Gemiddelde Landelijke Energieprijs (GLE) wordt in de eerste week van de maand bijgewerkt in een tabel en grafiek.

Tabel Gemiddelde Landelijke Energieprijs


Hieronder zie je een tabel en twee grafieken. Hierin staan de tarieven van de GLE. Per maand vind je hier de gemiddelde energietarieven van de tien grootste energieleveranciers voor de producten:

  • Stroom 1 jaar variabele prijs / Gas 1 jaar variabele prijs
  • Stroom 3 jaar vaste prijs / Gas 3 jaar vaste prijs
  • Stroom 1 jaar vaste prijs / Gas 1 jaar vaste prijs

Gemiddelde Landelijke Energieprijs (Stroom)


Gemiddelde Landelijke Energieprijs (Gas)


Wat is Gemiddelde Landelijke Energieprijs (GLE)?


De Gemiddelde Landelijk Energieprijs (GLE.nl) volgt de Nederlandse energieprijzen op de voet. Aan het begin van iedere maand wordt het gemiddelde van de energieprijzen van de 10 grootste energieleveranciers berekend.

Consumentencollectief UnitedConsumers analyseert maandelijks de energietarieven om consumenten een beeld te geven van de ontwikkeling van de energieprijs. Op die manier wordt de energiemarkt transparanter en kan de consument nog makkelijker energie vergelijken.

Hoe werkt de Gemiddelde Landelijke Energieprijs?

De Gemiddelde Landelijke Energieprijs verandert maandelijks. In de eerste week van elke maand worden de energietarieven van de tien grootste energieleveranciers bij elkaar opgeteld. Zo ontstaat er een totaalprijs van de energietarieven. Vervolgens worden deze prijzen gedeeld aan de hand van een speciale verdeelsleutel. Deze berekening maakt de GLE een actuele afspiegeling van de gemiddelde prijs voor energie in Nederland.

De GLE wordt berekend voor verschillende contractvormen voor de energiesoorten stroom en gas. In totaal zijn er zes verschillende GLE-prijzen.

Wanneer komt de GLE van pas?

Stel dat het einde van jouw huidige energiecontract in zicht is. Dan wordt het tijd om de energieprijzen te vergelijken, zodat je zo voordelig mogelijk kunt overstappen naar een nieuwe energieleverancier. In dat geval is het verstandig om eerst de Gemiddelde Landelijke Energieprijs te raadplegen.

Op die manier zie je in één oogopslag wat de prijzen zijn van de tien grootste energieleveranciers van Nederland. Daarnaast ben je direct op de hoogte van de ontwikkeling van de energieprijzen. Hierdoor kies je voor de meest voordelige contractvorm en weet je precies waar je aan toe bent. Dit zijn de grote voordelen van het bekijken van de GLE:

  • Je vergelijkt de energieprijzen van de 10 grootste energieleveranciers
  • Je ziet de ontwikkeling van de energieprijzen per contractvorm
  • Je maakt een weloverwogen keuze op basis van de GLE