Opbouw gasprijs

In Nederland gebruiken veel huishoudens aardgas om het huis te verwarmen. Het gas is een fossiele brandstof en wordt gewonnen uit de grond. Via een groot netwerk van buizen wordt het aardgas in Nederland getransporteerd naar de huizen.

Wat is aardgas


Aardgas is een verzamelnaam voor al het gas dat van nature in de aardbodem voorkomt. Het gas ontstaat door plantresten van miljoenen jaren oud die diep onder de grond (3 kilometer) zijn samengeperst. De ondergrondse druk en temperatuur zorgen ervoor dat er aardgas ontstaat. Het gas de behoefte heeft om op te stijgen.

Het aardgas dat wij thuis gebruiken om te koken en het huis te verwarmen is een mengsel van koolwaterstoffen, stikstof, zuurstof en koolmonoxide. Dit mengel is zeer licht ontvlambaar en brandt volledig op tot er alleen waterstof overblijft.

Wat kost gas?


De gasprijs werkt op basis van vraag en aanbod. De gasprijs stijgt of daalt, net als de prijs voor stroom, maandelijks. Je kunt dit goed zien aan de grafiek van de Gemiddelde Landelijke Energieprijs. Gemiddeld betalen we ongeveer 79 eurocent per m3 gas.

Eén kubieke meter gas kost dus bijna 80 eurocent, maar hoeveel kun je verwarmen met één kubieke meter? Een gasfornuis verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 37 m3 gas per jaar, dus dat betekent dat je een jaar lang kan koken voor 29,23 euro. In verhouding betaal je voor koken op elektriciteit ongeveer € 10,00 extra per jaar.

Hoeveel gas verbruiken we?


Ieder jaar verbruiken Nederlanders rond de 1.600 m3 aardgas per jaar. Hoeveel je per huishouden verbruikt hangt natuurlijk af van de omvang van het huishouden en de soort woning. Een hoekhuis is namelijk groter en dus duurder om te verwarmen dan een kleine studio.

Het totale verbruik ligt eigenlijk hoger, omdat veel van onze elektriciteit wordt opgewekt met aardgas. Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is ongeveer als volgt.

  • 1 persoon: 1000 m3 per jaar
  • 2 personen: 1100 m3 per jaar
  • 3 personen: 1500 m3 per jaar
  • 4 personen: 1700 m3 per jaar
  • 5 personen: 1800 m3 per jaar

Waar komt het aardgas in Nederland vandaan?


Ook in Nederland hebben we een hele grote voorraad aardgas. Rondom het Groningse Slochteren zitten verschillende grote en kleinere ondergrondse bellen met aardgas. Nederland is daardoor een van de grootste gasproducenten van Europa. Het gas in Groningen is voldoende om nog vijftig jaar gas te winnen, maar aardgas wordt steeds meer bekritiseerd.

Onder andere door aardbevingen en verzakking van de grond zijn de inwoners van Groningen niet blij met het gas dat uit de grond wordt gehaald. Daarnaast komt er CO2 vrij bij het verbranden van gas en raken de reserves van deze fossiele brandstof op. Daarom wil de politiek vanaf 2050 'van het gas af'.

Gasverbruik en het klimaatakkoord


De overheid heeft besloten dat we ons meer moeten richten op duurzame energiebronnen. Gas is een fossiele brandstof en zorgt voor CO2 uitstoot na verbranding. Grote kans dat we onze huizen in de toekomst gaan verwarmen met aardwarmte en de aanleg van stadsverwarming. Koken gebeurt nu ook al steeds vaker op inductie in plaats van aardgas.

Tegenwoordig wordt bij nieuwbouwhuizen of splitsing van een woning geen gasaansluiting meer gerealiseerd. Hierdoor wil de overheid de CO2 uitstoot reduceren en dragen meer en meer huishoudens bij aan een duurzamere wereld voor jong en oud.