Energie vergelijken

Huishoudens met een energiecontract vergelijken vaak een keer in de één of drie jaar energiecontracten. Dat is verstandig, want de energieprijzen veranderen iedere maand. Het kan dus zo zijn dat je bij jouw huidige leverancier niet meer zo voordelig uit bent.

De beste manier om hier achter te komen is door online op onderzoek uit te gaan. Er zijn verschillende sites waarop je energieleveranciers kunt vergelijken, maar de Gemiddelde Landelijke Energieprijs geeft je een overzicht van de ontwikkeling van de gas- en stroomtarieven. Hierdoor maak je een bewustere keuze.

Vergelijk energie met de GLE


Op het moment dat je toe bent aan een nieuw energiecontract is het tijd om energietarieven te vergelijken. Met de Gemiddelde Landelijke Energieprijs is dat zeer gemakkelijk. De tabel en grafiek laten je in één oogopslag de actuele gemiddelde energieprijs van Nederland zien.

Vervolgens kun je kijken naar de stroomtarieven en gastarieven voor de verschillende contractvormen. Zo zie je de prijzen van 1 jaar vaste prijs, 1 jaar variabele prijs en 3 jaar vaste prijs. Deze contractvormen verschillen van elkaar, omdat elke contractvorm een eigen looptijd en bijbehorende tarief heeft.

Energietarieven vergelijken


De tarieven van gas en stroom veranderen maandelijks. De energieleverancier past iedere maand de tarieven aan voor consumenten die overstappen. Door het onafhankelijk vergelijken van energietarieven per leverancier weet je of de tarieven bij jouw huidige leverancier voordelig zijn. Dit is gemakkelijk te controleren met de GLE. Vergelijk stroom en gas met de Gemiddelde Landelijke Energieprijs en je kunt direct zien of je goedkoop uit bent ten opzichte van andere leveranciers.

Energieleveranciers vergelijken


Je vergelijkt energie meestal als jouw huidige contract (bijna) is afgelopen. Het is dan verstandig om jezelf een beeld te vormen van jouw huidige energietarieven en die van de concurrent. Betaal je teveel of zit je nog op de goede plek bij jouw huidige energieleverancier?

Als je de GLE bekijkt, weet je direct of je veel of weinig kwijt bent bij jouw huidige energieleverancier en hoe de tarieven van gas en elektra zich ontwikkelen. Ben je goedkoop uit of juist niet? Dit kom je direct te weten als je energietarieven voor stroom en gas vergelijkt met de Gemiddelde Landelijke Energieprijs.

Vervolgens kun je op internet aan de slag met het vergelijken van verschillende energieleveranciers. Bij het overstappen ben je natuurlijk op zoek naar de meest voordelige deal, maar ook service is belangrijk. Daarom raden wij altijd aan om je ook goed te verdiepen in de klantbeoordelingen op internet.